Punktfundament og stribefundament
De fleste fundamenter der laves nu til dags vil være støbt i beton, hvad enten der er tale om punktfundamenter eller om stribefundamenter, da beton er et utroligt stærkt, holdbart og stabilt materiale at lave fundamenter i.
Der er dog forskel på hvordan de to overordnede typer fundamenter laves og støbes, til hvilke formål de hver især velegner sig, og ikke mindst på prisen ved at få lavet de to typer fundamenter.
Skal du i forbindelse med et nybyggeri have hjælp til at lave et nyt fundament, så kan du med fordel læse med her hvor vi giver råd og vejledning, samt information om priser og hvordan du finder frem til de bedste tilbud på et nyt fundament.
Få 3 gratis og uforpligtende tilbud på nyt fundament
Hos 3byggetilbud.dk kan du nemt og hurtigt få tre gratis og uforpligtende tilbud på et nyt fundament.
Fundament typer
De fleste fundamenter vil enten laves som et stribefundament eller et punktfundament. Principielt er der ikke den store forskel på de to, da de begge har til formål at være det bærende og understøttende element i opbygningen af et hus.
Der er dog forskellige på de to typer, som både relaterer sig til hvordan man laver fundamenterne, men også til hvilke formål de egner sig til.
Punktfundamenterne benyttes især ved carporte, skure og andre mindre tilbygninger, da de har den fornødne stabilitet og bæreevne, og er samtidig billigere og nemmere at lave end stribefundamenterne.
Stribefundamenterne findes under de fleste nybyggede huse og andre større bygninger, da stribefundamenterne har en større styrke, stabilitet og holdbarhed end punktfundamenterne. Til gengæld er de også sværere at lave, og er også væsentligt dyrere end punktfundamenterne.
Punktfundament
Et punktfundament kan enten bruges som et selvstændigt fundament, eller som en dybdefundering, ved de tilfælde hvor det øverste jordlag ikke er bæredygtigt nok.
Punktfundamenter er kendetegnet ved at være støbt i punkter, der graves med mellemrum langs fundamentets afgrænsning. Ovenpå de støbte punkter placeres huset fundamentbjælker.
Der er også mulighed for at fylde de udgravede punkter med stolpebærere, eller laves ved en pælefundering, hvor pæle støbt i beton bankes eller hamres direkte ned i jorden.
Dybdefundering
Dybdefunderinger benyttes i tilfælde af, at det øverste jordlag ikke har den fornødne bæredygtighed, og hvor der derfor er behov for at grave dybere ned i jorden, for at finde et bæredygtigt jordlag.
En dybdefundering er en form for punktfundament. Ved dybdefunderinger benyttes enten brøndfundamenter, hvor punkterne i fundamentet fyldes med beton, i en dybde på 2-3 meter.
Ved dybere funderinger på over 3 meter benyttes pælefundering, hvor pæle støbt i beton bankes direkte ned i jorden.
Stribefundament
Stribefundamenter er i modsætning til punktfundamenter ikke udgravet i punkter, men i render, eller striber, der fyldes og støbes med beton.
De fleste huse og større bygninger vil i dag være støbt i et stribefundament, da stribefundamenter sikrer den stærkeste bæreevne, slidstyrke og holdbarhed. Ved et stribefundament graves der render i striber under husets bærende yder- og indervægge.
At lave stribefundamenter er en langt mere krævende og dyrere opgave, sammenlignet med punktfundamenter, da der skal udgraves i meget større mængder, og at der er meget mere støbning forbundet med stribefundamenter.
Hvilket fundament skal du vælge
Hvilken type fundament du skal vælge, afhænger ikke mindst af hvad fundamentet skal understøtte. Er der tale om huse eller andre større bygninger, så er du nok bedst tjent med et stribefundament.
Ved andre typer af bygninger og tilbygninger, såsom carporte, skure og lignende, kan der med fordel laves et punktfundament, da de har den fornødne bæreevne og stabilitet, og samtidig er billigere og nemmere at lave.
Skal du have lavet fundament til en mindre tilbygning som et skur eller lignende, så kan du med fordel se mere om fundamenter til skure her på siden.
Hvad koster et nyt fundament
Prisen på et fundament afhænger først og fremmest af fundament typen, da der er stor prisforskel på punktfundamenter og stribefundamenter.
Derudover er prisen også afhængig af andre ting, herunder hvor meget der skal graves ud til, og hvor meget der skal støbes. Dertil vil den endelige pris i sagens natur også afhænge af om du laver fundamentet selv, eller om du får professionel hjælp til fundamentet.
Et stribefundament, inklusiv udgift til håndværker, vil koste i omegnen af 1000-3000 kr. pr. m2.
Et punktfundament er væsentligt billigere, og vil normalvis koste i omegnen af 700-1000 kr. pr. m2. Prisen vil dog afhænge af hvilket punktfundament der laves, samt af opgavens omfang, herunder om der skal dybdefunderes.
For at spare penge når du skal have lagt nyt fundament, kan du med fordel aftale med håndværkeren, at du selv står for udgravningen til fundamentet.
Gør det selv eller professionel håndværker
Har du forstand eller erfaring på at lave fundamenter, så er der intet i vejen for at du laver fundamentet selv. Er du helt nybegynder til fundamenter, så bør du kraftigt overveje at benytte dig af en professionel håndværker.
Et korrekt opført fundament er nemlig afgørende for at der ikke opstår skader på huset, eller i værste tilfælde sammenstyrtning af hele eller dele af huset. Derfor er det meget vigtigt at fundamentet bliver lavet korrekt, og derfor anbefaler vi da også, at du benytter dig af en professionel håndværker til at lave dit fundament.
Skal du finde en håndværker til at lave dit fundament, så kan du med fordel få tre gratis og uforpligtende tilbud på din opgave hos 3byggetilbud.dk.
Få 3 gratis og uforpligtende tilbud på et nyt fundament på 3byggetilbud.dk
Ved at indsende en beskrivelse af din opgave til 3byggetilbud.dk, kan du nemt og hurtigt finde en håndværker til din opgave. Så snart 3byggetilbud.dk modtager din opgave, vil de nemlig overtage ansvaret med en finde tre håndværkere inden for tre arbejdsdage – alt sammen helt gratis.
Du sparer altså alt tiden og besværet væk, ved selv at skulle lave det opsøgende arbejde med at finde frem til den rigtige håndværker. Når 3byggetilbud.dk har fundet tre håndværkere til din opgave, vil håndværkerne kontakte dig med uforpligtende tilbud på opgaven.
De tilbud du får vil som oftest være bedre og billigere tilbud, end de tilbud du ville kunne få andre steder, da håndværkerne kæmper indbyrdes om at vinde din opgave, hvilket resulterer i lavere priser på tilbuddene – alt sammen til din fordel.
Når du takker ja til en af tilbuddene følger der en entreprisegaranti med på opgaven, der dækker ved fejl og mangler. Entreprisegarantien er din økonomisk sikring, der dækker på op til 35.000 kr. for private, og op til 100.000 kr. for foreninger og erhverv.
Sådan får du 3 gratis og uforpligtende tilbud
- Indsend en beskrivelse af din opgave til 3byggetilbud.dk
- Din opgave bliver behandlet
- Tre håndværkere kontakter dig med tilbud
- Accepter det tilbud der passer dig bedst