Kategorier
Indhold

Læg et godt fundament i dit nye hus

Hvis du er ved at bygge nyt hus, er det vigtigt at det støbte fundament holder. I denne artikel vil du få en oversigt over fundamenttyper. Desuden vil denne artikel indeholde en guide til, hvordan du vælger det rigtige fundament til dit nye hus.

Typer af fundament

Som nævnt vil vi liste en oversigt over typer af fundament samt hvornår de skal bruges, og hvad der er bedst at bruge dem til.

Stribefundament

Den første type fundament på listen er stribefundament. Ved denne type fundament graves en rende, som fyldes op med beton. Disse render løber langs bygningens bærende ydrevægge og indervægge. Fundamentet kaldes stribefundament, og nogle gange også randfundament, fordi det støbes i disse render/striber. Dette er klassiske og mest anvendte form for fundament i byggebranchen og benyttes ved nærmest alle nybyggede huse og større bygninger, fordi det sikrer den bedste bæreevne.

Punktfundament

Punktfundament støbes ligesom stribefundament langs bygningens bærende ydre- og indervægge. Modsat stribefundament støbes punktfundament i punkter (sjovt nok). Punktfundament kan laves ved hjælp af beton, metalskruer eller ved at banke pæle i jorden. Fælles for de tre er dog, at der skal laves en afgrænsning af fundamentet og foretages en udgravning. Denne type fundament benyttes især ved mindre bygninger. Punktfundament er billigere og nemmere at lave end stribefundament.

Brøndfundament

Hvis et jordlag har ringe bæreevne benyttes brøndfundament oftest. Her er det nødvendigt at bore ned i jorden til man når et jordlag, der har en god bæreevne. Her borer man huller, som fyldes med beton. Ovenpå placeres husets fundamentbjælker så. Man kan altså sige, at brøndfundament er en bestemt type af punktfundament som benyttes, når man skal grave længere ned til et jordlag med god bæreevne. Dette gør fundamentet mere stabilt og sikkert og reducerer risikoen for skader eller sammenstyrtninger.

Pælefundering

Hvis der skal graves længere ned end 3 meter i jorden, altså laves en dybdefundering, skal man bruge pælefundering. Denne fundamenttype består af lange betonpæle, der bankes eller hamres ned, og herefter støbes husets fundamentbjælker ovenpå. Dette fundament minder altså meget om brøndfundament, men hvor brøndfundament er beregnet til dybder mellem 2-3 meter, er pælefundering beregnet til gravninger der stikker dybere end 3 meter.

Hvordan vælger du det rette fundament til dit nye hus?

Der er ikke noget rigtigt eller forkert svar her, for det kommer an på jorden, fundamentet skal støbes på og om det har en god bæreevne. Det er derfor en god ide at få en fagmand ind over, som bedre kan tage nogle prøver og bedømme dette, inden du får byggemændene til at arbejde. Det ville nemlig være rigtig ærgerligt, hvis det rigtige fundament ikke blev valgt til at starte med, og der senere går noget galt. Derfor er en professionel fagmand altid en god ide at få inde over, inden du påbegynder et større byggeprojekt.

Beskyt byggemændenes værktøj med miljøvenlig emballage

Dine byggemænd skal nok bruge en god sjat tid på at gå og gøre fundament klar til dit nye hus. Derfor ville det være smart at passe ekstra godt på deres værktøj ved at stille noget miljøvenlig emballage de kan have det i. Miljøvenlig emballage finder du bl.a. fra https://albeemballage.dk. Det er en sød gestus, og det skaber en bedre atmosfære mellem jer, når I formentligt skal gå op og ned ad hinanden konstant.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *